Tüm Bloglar

Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?

Yoğun iş temposu, stresli yaşam ve psikolojik baskılar insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu sebeple son yıllarda görülme sıklığı artan hastalıklar arasında yer alan kronik yorgunluk kişinin sürekli olarak kendini bitkin ve mutsuz hissetmesi, dinlenmekle bile kendini iyi hissedememesi gibi sorunlarla ortaya çıkan bir durumdur. Bu problem bazı hastalarda zamanla şiddetlenerek iş yaşamının ve hatta günlük yaşantının sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesini önleyecek boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle yoğun şekilde kronik yorgunluk sorunu yaşayan kişilerde psikolojik ve fizyolojik tedavi gerekliliği söz konusudur.

Devamı
12/02/2024 14:23

Şişmanlık ( Obezite ) ve Beslenme Tedavisi

Şişmanlık vücuttaki yağ kütlesinin kas kütlesine oranındaki artış olarak tanımlanabilir. Vücut ağırlığında boya göre artış gözlemlenir. Şişmanlık günümüzde birçok toplumda görülmekte birlikte çağımızın en büyük sağlık sorunu olarak gösterilebilir. Vücuttaki bu orantısız yağ artışı bazı hastalıkları da beraberinde getirir. Bu sorunlar sadece fiziksel olarak kalmaz ve sosyal hayatı da etkiler. Özellikle ergenlik çağında başlayan, düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları fazla kilolara; fazla kilolar ise obeziteye kadar ilerleyebilir. Özellikle bu yaşlarda kazanılan sağlıklı beslenme alışkanlıkları şişmanlık sorunuyla karşılaşmayı tamamen ortadan kaldırabilir.

Devamı
10/02/2024 11:55

Ketojenik diyet nedir?

Adını, yağ metabolizmasının son ürünleri olan keton cisimciklerinden alan ketojenik diyet, günlük alınan enerjinin en az %60’ı yağ kaynaklarından gelecek şekilde planlanan, karbonhidrat alımını çok çok düşürerek vücudu ketozis isimli metabolik duruma sokmayı amaçlayan, ancak uzman kontrolünde ve tedavi amaçlı kullanıldığı takdirde olumlu etkileri olan bir beslenme modelidir.

Devamı
08/02/2024 14:38

Sorgum Nedir? Faydaları Nelerdir?

Sorgum küçük bir lokmaya büyük miktarda güç sığdırır. Magnezyum kütlelerinden antioksidan bolluğuna kadar bu eski glutensiz tahıl, enerjiyi artırma, açlığı giderme ve sağlığı iyileştirme konusunda bir dinamodur. Dünya çapında yarım milyar insanın temel besin maddesi haline gelmesine şaşmamalı. Henüz onlardan biri değilseniz, neyi kaçırdığınızı görmek için okumaya devam edin. Sorgumu bir mutfak süperstarı yapan şeyin ne olduğunu ve onu diyetinize dahil etmenin sağlığınızı nasıl iyileştirebileceğini araştırıyoruz.

Devamı
06/02/2024 14:13

Alıç Sirkesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Alıç sirkesi, yabani bir meyve olan alıçtan farklı yöntemlerle fermente edilerek sirke haline getirilmesi ile elde edilir. Asidik özelliği bilinen sirkenin üzüm dışında alıç bitkisinden elde edilmesi biyolojik etkilerini arttırır. Günlük hayatta sofralarda sıkça kullanılan organik alıç sirkesi, alternatif tıp için de önemli bir üründür. Sirke, bakterileri öldürücü etkisi ile temizlik sektöründe, arındırıcı etkisi ile kozmetik sektöründe, terapötik özellikleri ile gıda ve ham madde üretiminde kullanılır.

Devamı
04/02/2024 00:08

Süt Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Bebeklerde Süt Alerjisi Belirtileri

Süt alerjisi olan kişilerde süt ve ürünleri tüketildiği zaman vücutta anormal alerjik yanıtlar oluşmaktadır. Bu alerjik yanıtın sütün yapısında bulunan proteinlerden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Süt alerjisi sıklıkla inek sütüne gelişmekle beraber keçi sütü, manda sütü gibi diğer hayvan sütlerine karşı da gelişebilmektedir. Süt alerjisine özellikle emme çağındaki bebeklerde rastlanmaktadır.

Devamı
02/02/2024 13:08

Stevia (Şeker Otu) Nedir? Sağlıklı Mı?

Doğal olarak tatlandırıcı özelliği olan bu bitki, şekerin yerine kullanılabilmektedir. Şeker otu sağlıklı mı? Evet, şeker otu oldukça sağlıklı bir bitkidir. İçeriğinde bulunan steviosid adlı doğal tatlandırıcı madde sayesinde, kalorisi düşük olmasının yanı sıra kan şekerini etkilemez ve diş sağlığını olumsuz etkilemez. Stevia'nın sağlık için çokca faydası bulunmaktadır. Öncelikle, kilo kontrolü sağlayabilir ve obeziteyle mücadeleye yardımcı olabilir. Aynı zamanda kan basıncını düzenleyerek hipertansiyon riskini azaltabilir ve kan şekerini dengeleyerek diyabet hastalarına fayda sağlayabilir. Stevia'nın kilo kontrolü sağlamada etkili olduğunu gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Kan şekeri düzeyini etkilemediği için diyabet hastaları tarafından kullanılabilir. Antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir.

Devamı
31/01/2024 12:30

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir? Elma sirkesinin faydalı olmasını sağlayan özelliği fermantasyon sürecinde oluşan asetik asittir. Bu doğal probiyotik, sindirim sistemi ve bağırsaklar üzerinde olumlu etkiler yaratır. Ayrıca antioksidan özelliği ile hücrelerin zarar görmesini engeller.

Devamı
28/01/2024 14:08

Sağlıklı Atıştırmalıklar: Enerjiyi Yeniden Keşfetme Yolculuğu

Sağlıklı Atıştırmalıklar: Enerjiyi Yeniden Keşfetme Yolculuğu Yoğun tempolu yaşam tarzı, sık sık sağlıklı beslenmeye ve enerjiyi sürdürmeye odaklanmamıza neden olabilir. İşte bu noktada, sağlıklı atıştırmalıkların önemi ortaya çıkar. Doğru seçilen atıştırmalıklar, vücudu besler, enerji sağlar ve gün boyunca zinde kalmanıza yardımcı olur. Peki, sağlıklı atıştırmalıkların bu kadar önemli olmasının nedenleri nelerdir?

Devamı
25/01/2024 01:52

Chia Tohumu Nedir? Chia Tohumu Faydaları Nelerdir?

Chia tohumu, Salvia hispanica L. bitkisinin minik tohumları olarak bilinen besindir. İçerisinde lif, protein, zengin vitamin ve mineraller yer alır. Glüten içermeyen bir besin kaynağı olan chia tohumu, kalp sağlığına iyi gelir, kan şekeri düzeylerini düşürür ve sindirim sağlığını destekler. Chia tohumu faydalı içeriğinin yanı sıra doyurucudur. Chia tohumunun tadının nötr olması tatlı ve tuzlularla rahatlıkla tüketilmesine olanak sağlanır.

Devamı
08/01/2024 18:41

Bağışıklık Güçlendirici Besinler ve Takviyeler

Bağışıklık sistemi, vücudun zararlı mikroorganizmalara karşı savunmasını sağlayan temel mekanizmadır. İmmün sistem olarak da adlandırılan bu mekanizma içerisinde çeşitli hücreler faaliyet gösterir. Vücuda giren hastalık yapıcı etmenler, bağışıklık hücreleri tarafından algılanmadıklarında ise çeşitli problemlere yol açabilir. Bu nedenle virüs, bakteri ve mantar gibi patojenlere karşı korunmada sağlıklı bir bağışıklık sistemi önem taşır. Bağışıklık sisteminin normal şekilde çalışabilmesi için dengeli ve düzenli beslenme programı izlenmelidir. Sağlıklı besinler tüketerek, vücudunuzun dış etkenlere karşı olan direncini koruyabilirsiniz. Ek olarak, bağışıklıkta rol oynayan hücrelerin fonksiyonlarını destekleyen besinler tüketerek sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz. Bağışıklık güçlendirici besinler ve takviyeler konusunda detaylı bilgiye yazının devamını takip ederek erişebilirsiniz.

Devamı
06/01/2024 13:50

Organik Ham Kakaonun Sağlığa 8 Faydası

Organik ham kakao bir süper besindir. Doğru ham kakaoyu tüketmenin size birçok şaşırtıcı faydası olacaktır. Örnek olarak antioksidanlarınızı artırmak, kan basıncınızı düşürmek ve kanser riskinizi azaltmak gibi. Kakaonun ilk olarak Orta Amerika’daki Maya uygarlığı tarafından kullanıldığı düşünülmektedir. Ham kakao İspanyol kâşifler tarafından 16. yüzyılda Avrupa’ya tanıtıldı ve sağlığı arttıran bir ilaç olarak hızla popülerleşti. Kakao, kakao çekirdeklerinin ezilmesi ve yağ ya da kakao yağının çıkarılmasıyla yapılır. Günümüzde kakao, çikolata üretimindeki rolüyle ünlüdür. Bununla birlikte, modern araştırmalar kakaonun gerçekten sağlığınıza faydalı olabilecek önemli bileşikler içerdiğini açığa çıkarmıştır.

Devamı
04/01/2024 17:59

Sağlıklı Kilo Vermenin İspatlanmış 10 Yolu

Evde Hızlı ve Sağlıklı Kilo Vermenin Püf Noktaları Sağlıklı beslenme kilo verme arasında her zaman doğru orantı bulunur. Ne kadar sağlıklı beslenirseniz kilo kaybını o kadar çok yaşarsınız. Eğer kendinizi kilolu görüyorsanız ve artık kilo artışına bir dur demek istiyorsanız, doğru bir sayfada olduğunuzu hatırlatalım. Çünkü bu satırlarda merak edenler ve daha iyi görünmek isteyenler için sağlıklı kilo verme yöntemleri açıklanıyor. Evde sağlıklı kilo vermenin yolları sanıldığı kadar zor değildir. Sadece birkaç püf noktasını uygulamanız gerekir. Şimdi burada sağlıklı bir şekilde kilo verme konusuna değinelim ve daha sağlıklı bir yaşama ulaşmak için hep beraber bir adım atalım.

Devamı
01/01/2024 15:39

Yaşlılıkta Beslenme

 Yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması; sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi, yaşam süresinin ve kalitesinin arttırılmasında önem taşımaktadır. Yaşlılıkta sağlıklı beslenmede, aşağıdaki önerilere dikkat edilmelidir.

Devamı
30/12/2023 13:30

Nasıl Kilo Alabilirim?

Zayıf olmaktan şikayet ediyorsunuz, pek çok kilo alma yöntemi denediniz ama bir türlü kilo alamıyor musunuz? Kilo almak istiyorsanız bu yazıyı dikkatle okuyun.

Devamı
28/12/2023 12:36

Sağlıklı Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar

Bilgiye ulaşmak günümüz teknolojisinde kolaylaştıkça, doğru ve temiz bilgiye ulaşmakta bir o kadar zorlaşıyor. Bu gerçek her konuda olduğu gibi sağlıklı beslenme konusu için de geçerli. Her gün iletişim araçlarında sağlıklı beslenme ile ilgili yeni bir ilkeyle karşılaşıyor, bir bilgi bombardımanına tutuluyoruz. Aslında bunun tek nedeni sağlıklı beslenmenin yaşam kalitesi üzerinde olan etkisi ile giderek popüler bir konu olması hatta artık yeni ve gelişen bir Pazar haline gelmesi.

Devamı
26/12/2023 14:25

Beslenmede Makro Ve Mikro Besinler

Makro mikro besin grupları sağlıklı bir beslenme düzeni için önemlidir. Bunun yanı sıra diyet rutinleri, sporcu beslenme programları için de oldukça önemli bir yere sahiptir. Vücut fonksiyonlarının sağlıklı ve doğru bir şekilde yerine getirilebilmesi için tüketilen besinlerden alınması gereken belirli miktarlarda mikro ve makro besinler vardır. Makro besin grupları; protein, karbonhidratlar ve yağlar gibi büyük yapılı besin gruplarını içerir. Mikro besinler ise çinko, kalsiyum ve B 12 vitamini gibi her bir vitamin ve mineral gruplarını içeren daha küçük boyutlu besin gruplarıdır. Makro besinler, vücudumuzun daha çok ihtiyaç duyduğu besinlerdir. Mikro besinler ise vücudumuzun daha az ihtiyaç duyduğu besinlerdir. “Beslenmede Makro ve Mikro Besinler” başlıklı bu yazımızda makro besin grupları, mikro besin grupları ve sporcular için makro mikro besin gruplarının önemini ele aldık. İyi okumalar!

Devamı
22/12/2023 12:07

Aralıklı Oruç Nedir? Aralıklı Oruç Faydaları nelerdir?

Aralıklı oruç (intermittent fasting), son yıllarda en çok başvurulan diyet programlarının başında gelir. Günü ikiye bölerek, oruç zamanı ve yemek zamanı şeklinde beslenmeyi destekleyen bir beslenme modelidir. Aralıklı oruç diyeti, kilo vermek ve sağlığını korumak isteyen kişilerin rahatça uygulayabileceği bir beslenme programıdır. Yiyeceklerin değiştirilmek zorunda olmadığı yalnızca belli zaman dilimleri dışına çıkılmaması üzerine kurulu bir sistemdir. Aralıklı oruç diyetinin faydaları oldukça fazladır. Yapılan araştırmalarda aralıklı orucun, yalnızca kilo kontrolü değil; kronik hastalıkları iyileştirebileceği ve ilaç kullanımı azaltacağını, obezite durumunun önüne geçilebileceğini, beyin sağlığına iyi geldiğini, metabolik sağlığı desteklediğini, mental ve fiziksel sağlığı koruyup genel iyilik hali sağlayabileceği ve hatta ömrü uzatabileceğini göstermektedir. Yazımızın devamında ‘’aralıklı oruç nedir?’’ sorusunun cevaplarını bulabilir, detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Devamı
20/12/2023 21:11

Nar Ekşisinin Faydaları Nelerdir?

Nar ekşisi, zengin antioksidan içeriğiyle dikkat çeker. Antioksidanlar, serbest radikalleri azaltarak iltihaplanmayı azaltabilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir. B, C vitamini ve polifenol bakımından zengin olan nar ekşisi, cilt sağlığına, kalp sağlığına, bağışıklık sistemine ve sindirim-sinir sistemi gibi birçok alanda fayda sağlayabilir. Ayrıca, kolesterolü düşürebilir ve antikanser potansiyeline sahip olabilir. Nar ekşisi sağlıklı bir besindir, kilo verme sürecine destek olabilir ancak dengeli tüketmek önemlidir. Fazla tüketim mide ve bağırsaklarda sorunlara yol açabilir. Kullanımı geniş bir yemek listesine sahiptir ve doğal nar ekşisi tercih edilmelidir.

Devamı
18/12/2023 13:25

Hormonlar Ve Beslenme

Hormonlarınızı dengelemek için diyetinizde işlenmemiş gıdaları tercih etmek en iyisidir. İşlenmemiş gıdalar, potansiyel olarak zararlı bileşenleri otomatik olarak büyük oranda azaltır ve bunun yerine besleyici değeri yüksek gıdalara öncelik verirsiniz. Tahıl çeşitleri, meyve ve sebze, yumurta, balık ve et gibi işlenmemiş gıdaları tercih edebilirsiniz. Ayrıca, hormonlarınızı gün boyunca dengede tutmak için günde dengeli miktarda protein, yağ ve karbonhidrat içeren üç katı öğün yemek en iyisidir. Gerektiğinde atıştırmalık yiyebilirsiniz, ancak sizi tok tutmak için biraz protein eklemeye çalışın. Yeterince yemek yememek hormonlarınızı olumsuz etkileyebilir, bu nedenle yemeklerinizi düzenli olarak yemeniz önemlidir.

Devamı
16/12/2023 15:48
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.