Nar Ekşisinin Faydaları Nelerdir?

18-12-2023 13:25
Nar Ekşisinin Faydaları Nelerdir?
Nar Ekşisinin Faydaları Nelerdir?

Özellikle Ortadoğu ve Akdeniz mutfağında yemeklere tatlı-ekşi bir lezzet katmak için tercih edilen nar ekşisinin faydaları kadar nasıl yapıldığı da merak ediliyor. Nar ekşisi, damıtılmış nar suyundan elde edilir. B vitaminleri, C vitamini ve birçok polifenolik antioksidan bakımından zengin olan nar ekşisinde yeşil çaydan üç kat daha fazla antioksidan bulunur. Nar suyundaki antioksidanlar serbest radikalleri ortadan kaldırmaya, hücrelerin hasar görmesini önlemeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Bir adet narın suyu günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %40’nı karşılar. Nar ekşisinin faydaları büyük ölçüde içeriğindeki polifenolik bileşenlerden kaynaklanır. Nar ekşisi, altta karamelize bir tatlılık ile ekşi ve keskin bir lezzet sunarken tamamen benzersiz bir malzeme olarak çok çeşitli yiyeceklerde de kullanılabilir. Peki Nar ekşisi faydaları nelerdir? Nar ekşisinin cilt sağlığı, kalp sağlığı, bağışıklık sistemi, sindirim ve sinir sistemi, kolesterol üzerinde olumlu etkileri bulunur. Ayrıca antikanser etkisinin olduğu da düşünülür. Yüksek düzeyde antioksidan içermesi nedeniyle güçlü bir iltihap önleyici olan nar ekşisi, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya, stresi ve oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olabilir. Nar ekşisinin faydalarından tam anlamıyla yararlanabilmek için organik nar ekşisi tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Nar Ekşisinin Sağlık Açısından Etkileri
Nar ekşisi içeriğindeki bazı bileşenler nedeniyle sağlığa birçok açıdan fayda sağlar. Doğal nar ekşisinin faydaları nelerdir diye bakıldığında antioksidan özelliği ön plana çıkıyar. Nar, günümüzde tüketilen çoğu meyveye göre çok daha fazla miktarlarda polifenol antioksidan içerir. Nar ekşisi hangi hastalıklara iyi gelir sorusu ise en merak edilen sorulardan biridir. Sinir sisteminden sindirim sistemine sağladığı faydaları göz önüne alarak bu konuyu aşağıdaki gibi kısaca özetleyebiliriz.
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Nar ekşisindeki antioksidan ve polifenol içerikleri bağışıklık sistemi açısından oldukça yararlıdır. Yiyeceklerin sindirim sürecinde oksidasyon (bir diğer ifadeyle serbest radikal adı verilen) moleküllerinin oluştuğu bir süreç gerçekleşir. Serbest radikaller vücut için zararlı olan, doku hasarının yanı sıra kalp hastalığı ya da kanser gibi hastalıklara da sebep olabilen maddeler olarak bilinir. Ayrıca duman ve radyasyon gibi çevresel kirleticilerden de serbest radikalleri vücudunuza alabilirsiniz. Antioksidanlar ise bağışıklık sistemini güçlendirir ve serbest radikallerin vücut için olan zararlı etkilerine karşı korumasına yardımcı olur.
B vitamini kaynaklı faydaları
Nar ekşisi, B1, B3, B5 ve B6 dâhil olmak üzere birçok B vitamini içerir. B1 vitamini ve tiamin; vücudunuzun enerji üretmesi yanında kaslarınıza, kardiyovasküler sisteminize aynı zamanda da sinir sisteminize yardımcı olur. B3 vitamini olan niasin, sindirim ve sinir sistemini iyileştirmeye yardımcı olurken cildin daha sağlıklı olmasını da sağlar. B5 Vitamini genç insanlarda büyüme ve gelişmeyi desteklerken de vücudunuzda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin sağlığını korur.
Kolesterolü düşürür
Nar ekşisi atardamarlarda kolesterol birikmesini önleyebilir. Kolesterol birikmesinin sağlık açısından çok fazla zararı bulunur. Atardamarların sertleşmesine ve daralmasına neden olurken kolesterol kalp hastalığının da en önde gelen nedenlerinden biri olarak kabul edilir. Polifenoller gibi antioksidanlar özellikle kolesterolün vücutta birikmesine neden olan düşük yoğunluklu lipoproteinleri azaltabilir.
Cilt sağlığına iyi gelir
Polifenolik antioksidanlar ve C vitamini, oksidatif stresin önüne geçerek kırışıklıklar ve buna bağlı yaşlanma karşıtı etki de yaratabiliyor. Ayrıca nar ekşisinin niasin içeriği cilt elastikiyetini arttırmaya yardımcı olur.
Antikanser potansiyeli bulunur
Nar ekşisi, serbest radikallerin olumsuz etkilerini önlediğinden kanseri hücrelerine karşı da koruyucu olabilir. Bazı kanser türlerinin gelişmesini engellemede de etkisi bulunur.
Nar Ekşisi Zayıflatır mı?
Nar ekşisinin kilo verme konusunda yardımcı olabilecek etkileri de bulunur. Nar ekşisi zayıflatır mı diye baktığımızda nar ekşisinin sağlıklı kilo verme planında bir yeri olabileceğini söyleyebiliriz. Nar ekşisi zayıflama çabalarına destek olabilecek sağlıklı bir besindir. Nar ekşisinin vücuda yaptığı bazı etkiler kilo verme konusunda destekleyici olabilir. Ancak tabii ki doğru porsiyonlar her yiyecekte olduğu gibi nar ekşisinde de oldukça önemlidir.
Nar ekşisi kilo aldırır mı sorusun yanıtı ise fazla tüketilmediği takdirde hayır olacaktır. Ancak fazla yağlı ve fazla şekerli yiyeceklerle birlikte tükettiğinizde, nar ekşisi değil ama tüketilen diğer yiyecekler yüzünden kilo almanız mümkündür. Dolayısıyla diyet sırasında mutlaka bir profesyonel yardım almanızda fayda vardır.
Nar ekşisi kaç kalori sorusu da yine merak edilen konular arasında gelir. Nar ekşisinin 100 gramının kalori miktarı yaklaşık 300 kcal’e denk gelir. Nar ekşisi kalori açısından düşük, sağlıklı besin değerleri açısından ise oldukça zengindir. Bu açıdan da sağlıklı zayıflama planında nar ekşisine yer verilebilir. Ancak aç karnına nar ekşisi içmek gibi yollara başvurulması önerilmez.
Nar ekşisi yüksek oranda lif içerdiğinden sindirim sisteminin çalışmasına da destek olur. Nar ekşisindeki antioksidanlar metabolizmayı hızlandırmaya destek verir. Ancak unutulmamalıdır ki nar ekşisi tek başına kilo verdirmez. Bu açıdan da sağlıklı diyet ve egzersize destekleyici olarak tercih edilmelidir.
Nar Ekşisinin Besin Değerleri
Nar ekşisi besin değerleri nedir sorusunu yanıtlarken nar ekşisinin sağlıklı bir besin kaynağı olduğunu belirtebiliriz. 100 gram nar ekşisinde yaklaşık 74 gram karbonhidrat ve 1 gram protein bulunur.
Nar ekşisi B vitaminleri gibi C vitamini de içerir ve antioksidan içeriği fazladır. Hamilelikte nar ekşisi faydaları hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için beslenme programlarına dâhil edebilecekleri ifade edilir. Kayda değer miktarda C vitamini içeren nar ekşisi, vücudun birçok enfeksiyöz patojen ve hastalığa karşı ilk savunma hattı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini uyararak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Niasin veya vitamin B3'ün sindirim ve sinir sistemleri ile ilgili sorunları çözmeye yardımcı olduğu düşünülür.
Nar Ekşisinin Zararı Olur mu?
Nar ekşisinin fazla tüketimi mide ve bağırsaklarda aside neden olarak rahatsızlıklara yol açabilir. Nar ekşisinin zararları sadece fazla tüketimde ortaya çıkabiliyor. Her türlü besin kaynağında olduğu gibi dengeli tüketim nar ekşisi zararları ile karşılaşmamak için önemlidir.
Nar ekşisi hangi yemeklerde kullanılır diye merak edenleri çok geniş bir yemek listesi bekliyor. Salatalar, çiğ köfte, mezeler, zeytinyağlılar, kısır veya yöresel dolma çeşitleri nar ekşisinin en çok kullanıldığı yemekler arasında gelir.
Eğer siz de sofralarınızda gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz hem kaliteli hem de doğal bir nar ekşisi arıyorsanız DiyetPazarı internet sitemize göz atmayı unutmayın. Doğal içeriğiyle yemeklerinize unutulmaz tatlar bırakacak ürünlerimiz ile muhteşem tarifler hazırlayabilirsiniz.
Kaynakça:
https://www.allrecipes.com/article/what-is-pomegranate-molasses/
https://english.ahram.org.eg/NewsContentP/50/396972/AlAhram-Weekly/Health-benefits-of-pomegranates.aspx
https://www.janedummer.com/what-the-heck-is-pomegranate-syrup/
https://www.helloworldmagazine.com/29-health-benefits-of-pomegranate-molasses-sauce/
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.