Sağlıklı Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar

26-12-2023 14:25
Sağlıklı Beslenmede Doğru Bilinen Yanlışlar
Bilgiye ulaşmak günümüz teknolojisinde kolaylaştıkça, doğru ve temiz bilgiye ulaşmakta bir o kadar zorlaşıyor. Bu gerçek her konuda olduğu gibi sağlıklı beslenme konusu için de geçerli. Her gün iletişim araçlarında sağlıklı beslenme ile ilgili yeni bir ilkeyle karşılaşıyor, bir bilgi bombardımanına tutuluyoruz. Aslında bunun tek nedeni sağlıklı beslenmenin yaşam kalitesi üzerinde olan etkisi ile giderek popüler bir konu olması hatta artık yeni ve gelişen bir Pazar haline gelmesi.

Bu bilgi bombardımanında doğru bilinen yanlışlar arasında en yaygın olanları:

Yanlış–1: Ekmek yemek kilo aldırır.

Doğrusu: Eğer günlük almanız gereken kalorinin üzerine çıkarsanız kilo almanız kaçınılmazdır. Bu fazla enerjinin, ekmekten veya herhangi başka bir besinden gelmesi gerçeği değiştirmez. Ekmek, en temel enerji kaynaklarından biridir ve B grubu vitaminlerini içerir.

Yanlış–2: Tüm meyve suları sağlıklıdır.

Doğrusu: Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tercih etmek her zaman için en doğru olanıdır. Çünkü meyve sularının kalori ve karbonhidrat içeriği meyvenin kendisine göre daha yüksektir. Ayrıca lif içeriği de daha düşüktür. Şeker içeren ve şekerli asitli olan meyve suları sürekli tüketildiğinde kilo almaya neden olabilir ve bu tür meyve suları aslında hiç vitamin içermez. Meyve suyu tüketecekseniz, taze sıkılmış olanları veya %100 meyve sularını tercih etmelisiniz.

Yanlış–3: Soda ile maden suyu aynıdır.

Doğrusu: Soda karbondioksit eklenmiş sudur. Maden suyu ise doğal kaynaklardan elde edilen mineralli sudur. Soda içtiğinizde vücudunuz hiç mineral alamazken, maden suyu tercih ettiğinizde kalsiyum ve magnezyum minerallerini kazanır.

Yanlış–4: Kırmızı et her koşulda sağlık için zararlıdır.

Doğrusu: Kırmızı et; vücut tarafından en iyi kullanılabilen protein kaynaklarından biri olmakla birlikte demir mineralinin en zengin besin kaynağıdır. Yüksek kolesterol sorunu yaşayan kişiler haftada 2 kez yağsız kırmızı et tüketebilir. Demir yetersizliği olanların ise kırmızı eti düzenli olarak tüketmeleri gerekir.

Yanlış–5: Light sütler sağlıksızdır.

Doğrusu: Light sütlerin üretiminde sütten yağ tabakası ve kolesterol ayrılır. Bu nedenle sütün kalori, kolesterol ve doymuş yağ içeriği azalır ve kalsiyum içeriği artar.

Özellikle menopoz dönemine giren kadınlarda ve kan kolesterolü yüksek olan kişilerde birçok sağlık örgütü light süt tüketimini önermektedir.

Yanlış–6: Zeytinyağı kilo aldırmaz.

Doğrusu: Zeytinyağı da dâhil tüm yağların 1 gramı 9 kalori içerir. Yağlar, tüm besinler arasında en çok kalori içeren çeşittir. Bu nedenle aşırı zeytinyağı tüketmek kilo artışına neden olur.

Yanlış–7: Tek sağlıklı yağ zeytinyağıdır.

Doğrusu: Vücudumuzun işlevlerini normal olarak yerine getirmesi için birçok çeşit yağa ihtiyacı vardır. Sadece zeytinyağı kullanmak bu dengeyi bozar. Mısır özü veya ayçiçeği yağı, fındık yağı veya zeytinyağı ile karıştırılarak kullanılması gerekir. Ayrıca vücudumuzda yağ dengesini sağlamak için haftada 2–3 kez balık tüketmek gereklidir.

Yanlış–8: Esmer şeker kilo aldırmaz.

Doğrusu: Bir gram esmer şeker 3,5 kaloriyken 1 gram beyaz şeker 4 kaloridir. Yani çayınıza 2 adet esmer küp şeker attığınızda 14 kalori, 2 küp beyaz şeker attığınızda 16 kalori alırsınız. Aşırı şeker tüketimi, kilo almaya ve karın bölgesinde yağlanmaya sebep olur.

Yanlış–9: Izgara her zaman sağlıklıdır.

Doğrusu: Mangalda yapılan ızgara etler direk ateş ile temas ediyorsa karsinojen madde üretirler. Direk ateşe değerek pişen etlerin, mide ve barsak kanserine yakalanma riskini arttırdığı bilinmektedir.

Yanlış–10: Kendi başıma da sağlıklı zayıflarım.

Doğrusu: Sağlıklı kilo kaybetmek için öncelikle bir doktor kontrolünden geçmeli ve gerekli testleri yaptırmalısınız. Sonrasında bir diyetisyen eşliğinde kendi metabolik hızınıza ve yaşam tarzınıza uygun bir beslenme programına başlayarak kilo vermeli, mümkünse beslenme programınızı düzenli egzersiz ile desteklemelisiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.