Sorgum Nedir? Faydaları Nelerdir?

06-02-2024 14:13
Sorgum Nedir? Faydaları Nelerdir?
Sorgum küçük bir lokmaya büyük miktarda güç sığdırır. Magnezyum kütlelerinden antioksidan bolluğuna kadar bu eski glutensiz tahıl, enerjiyi artırma, açlığı giderme ve sağlığı iyileştirme konusunda bir dinamodur. Dünya çapında yarım milyar insanın temel besin maddesi haline gelmesine şaşmamalı. Henüz onlardan biri değilseniz, neyi kaçırdığınızı görmek için okumaya devam edin. Sorgumu bir mutfak süperstarı yapan şeyin ne olduğunu ve onu diyetinize dahil etmenin sağlığınızı nasıl iyileştirebileceğini araştırıyoruz.

Sorgum neye iyi gelir?

Tüm tahıl taneleri enerji sağlamak açısından iyidir ve zengin diyet lifi, karmaşık karbonhidratlar ve yüksek kaliteli protein ile sorgum da bir istisna değildir; sonuçta dünya çapında 500 milyon insan için temel gıdadır. 

Sorgumun gerçekten parladığı nokta olağanüstü derecede zengin demir ve antioksidan içeriğidir. Demir kanın oksijen taşıma kapasitesini artırırken antioksidanlar hücreleri hasara karşı savunarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Dolayısıyla bu özellikler sorgumu özellikle sağlık ve fitness seviyelerini korumak için iyi kılar.

Sorgum kilo kaybına iyi gelir mi?

Sağlığı ve zindeliği korumak, sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve bu kiloyu korumakla el ele gider. Sorgumun güçlü protein, diyet lifi, kompleks karbonhidratlar, B vitaminleri ve magnezyum karışımının devreye girdiği yer burasıdır.

Protein diğer besin gruplarından daha doyurucu olmasının yanı sıra metabolizmayı da hızlandırır. Bu arada diyet lifi ve kompleks karbonhidratların vücut tarafından sindirilmesi zordur ve bu nedenle diyetinize çok fazla kalori eklemeden kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur. Bu nitelikleri sorguma düşük glisemik indeks kazandırır, bu da sorgumdan elde edilen enerjinin kan dolaşımına daha yavaş emildiği anlamına gelir. Bu, kan şekeri seviyelerini sabit tutar ve glikoz hacmindeki ani iniş ve çıkışların neden olduğu zorlayıcı atıştırmaları önler.

Ekstra kilo verme bonusu olarak B vitaminleri ve magnezyum (her ikisi de sorgumda önemli miktarlarda bulunur) metabolizmaya yardımcı olmada önemli bir rol oynar.

Sorgumun besin özellikleri

Kinoa kadar protein, kahverengi pirinçten daha fazla diyet lifi, karabuğdaydan daha fazla demir, yaban mersinden daha fazla antioksidan, darıdan daha fazla magnezyum ve teff ile benzer düzeyde B vitamini sağlamanın yanı sıra sorgum aynı zamanda bol miktarda bakır, manganez, fosfor ve silikon. Bakır sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur; manganez normal enzim aktivitesinin sürdürülmesi için önemlidir; fosfor güçlü kemiklerin ve dişlerin oluşmasına yardımcı olur; silikon ise sağlıklı saç, cilt ve tırnakların korunması için önemlidir.

Sorgumun sağlık yararları

Diyetinize sorgumu dahil etmenin tüm besinsel avantajları arasında üçü özellikle öne çıkıyor: sindirim sağlığı üzerindeki etkisi, inanılmaz besin değeri ve olağanüstü antioksidan içeriği (bu da kendi faydalarını sağlar).

1.Sindirim sağlığı

Sorgumun yüksek lif içeriği onu sindirim sağlığını iyileştirmek için mükemmel bir gıda haline getirir. Lif, yiyeceklerin sindirim sisteminizden düzgün bir şekilde geçmesine yardımcı olur ve dışkı boyutunu ve ağırlığını düzenleyerek kabızlığı, ishali, şişkinliği ve diğer sindirim sorunlarını önler. Lif aynı zamanda bağırsak sisteminizdeki iyi bakterileri de besler; dolayısıyla daha fazla lif, daha iyi bağırsak sağlığı anlamına da gelir.

2.Yüksek besin değeri

Her lokmasında protein, lif, demir, antioksidanlar, magnezyum, bakır, manganez, fosfor, silikon ve B vitaminlerinin sağlıklı katkılarıyla sorgum gerçek bir besin hazinesidir. Sağladığı besinler, kanınızdan kemiklerinize, cildinize ve saçınıza kadar tüm vücudunuzun içten ve dıştan sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

3.Antioksidanlar

Sorgum antioksidanlar açısından son derece zengindir; öyle ki, ünlü antioksidan güçlü yaban mersini ve narlardan daha fazla antioksidan içeriğine sahiptir. Antioksidanlar sağlık açısından pek çok değerli faydayı beraberinde getirir, önemli anti-inflamatuar özelliklere sahiptirler ve hücreleri serbest radikallerin vereceği hasara karşı korurlar.

Sorgum ununun faydaları

Sorgum unu, kalın ve besleyici dış kabuğu da dahil olmak üzere tam tahıllı sorgumun öğütülmesiyle üretilir. Sonuç olarak sorgum unu, sorgumun sağlık açısından sağladığı tüm faydaları içerir; un yapım sürecinde hiçbir protein, vitamin veya mineral içeriği kaybolmaz veya seyreltilmez. Bu, glutensiz ekmeklerinizi, turtalarınızı ve keklerinizi yapmak için sorgum unu kullanarak sindirimi iyileştirmenize, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize ve sağlıklı kilo vermenize yardımcı olabilecek besin açısından yoğun hamur işleri elde edeceğiniz anlamına gelir. Daha da iyisi, sorgum ununun protein içeriği, tüm glutensiz unlar arasında glutene en çok benzeyenidir, bu da pişirmeyi ve diğer tariflerle değiştirmeyi çok daha kolaylaştırır.


Sorgum Unu Tarifleri 

Sorgum unu kullanarak hazırlayabileceğiniz birçok tarif var. Mutfağınıza zenginlik katacak bu yeni ürüne kısa sürede alışacağınıza emin olabilirsiniz. Hazır öğütülmüş un alabilir veya tohum alarak evde taze taze kendiniz öğütebilirsiniz. Elde ettiğiniz unla kek yapabilir, yemeklere kıvam kazandırabilir, krepler hazırlayabilirsiniz. İşte sizin için seçtiğimiz sorgum unu tarifleri:

  1. Tarçınlı fındıklı elmalı kek: 3 yumurta ve 1 bardak blender ile öğütülmüş dut kurusunu karıştırarak tarife başlayabilirsiniz. Dutlar tarifimizde şeker görevi görüyor, dilerseniz konsantre elma suyu gibi diğer şeker ikamelerini de tercih etmeniz mümkün. Ardından karışıma 1 yemek kaşığı sıvı yağ eklemeli, 1 orta boy suyu sıkılmış elma rendesi, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı sirke ve 1 çay bardağı kadar file fındık koymalısınız.  su bardağı yoğurt ve  bardak sorgum unu ilave ederek kek hamurunuzu hazırlayabilirsiniz. 180 derecede 30 dakika pişirerek nefis elmalı, tarçınlı, fındıklı kek yapabilirsiniz. 
  2. Roti Lavaşı: Glütensiz ünlü roti ekmeği yapmak için sorgum kullanılıyor. 1:1 ölçüyle sorgum unu ve su kullanarak tarifi hazırlayabilirsiniz. Püf noktası ise suyun kaynak olması. Sıcak su, un ve biraz tuzu karıştırarak hamur elde edebiliyor. Sonrasında parçalara ayırdığınız hamuru açarak lavaş gibi pişirmeye geçebilirsiniz. Sıcak tavada pişirerek servis edebilirsiniz. Aslında roti, tava kullanılmadan direkt ocak üzerinde de pişiriliyor, onu da deneyebilirsiniz. Hatta elde edeceğiniz lavaşların içini, doğrayıcı ile kolaylıkla kestiğiniz ve hızla pişirdiğiniz sebzelerin sotelerini doldurarak glütensiz ve vegan dürümler elde edebilirsiniz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.